Zonnepanelen verboden op asbest dak

Meer en meer Vlamingen zien het nut in van groene energie en willen investeren in zonnepanelen. Wat veel mensen niet weten is dat het "materialendecreet" van de Vlaamse overheid verbiedt om zonnepanelen te installeren op een asbesthoudend dak. Voordat je dus zonnepanelen gaat plaatsen, dien je na te gaan of je dak wel zeker asbestvrij is.

Misschien kan je het zelf ook wel wat herkennen. De meest gekende asbestdaken zijn de gegolfde vezelcementplaten (golfplaten) maar ook dakleien bevatten meestal asbest of zijn vastgemaakt met asbestcement. De productie van deze soort asbestdaken werd pas in 1998 verboden dus er liggen in Vlaanderen nog heel veel van dit type daken. Soms wordt er gezegd dat enkel de “grijze” varianten van platen en leien asbest bevatten, maar niks is minder waar. Ook roze of rode leien kunnen asbest bevatten.

Het Vlaams materialendecreet is echter wel duidelijk. Het is verboden om te boren, slijpen of nagelen in een dak met asbesthoudende materialen omdat er dan asbestvezels kunnen vrijkomen. Je kan geen zonnepanelen leggen zonder gaten te boren en ze vast te maken. Op een asbestdak lukt dat dus niet.Ook reinigen of ontmossen van asbesthoudende daken mag niet omdat daarmee ook vezels zouden kunnen vrijkomen.

Omdat vele daken weggehaald kunnen worden mits de “eenvoudige handelingen” hoeft het niet altijd duur te zijn om een asbestdak te vervangen. Je kan uiteraard wel eerst best een asbestdeskundige een staalname laten doen om zeker te zijn dat het dak wel degelijk asbesthoudend is (alvorens je het verwijderd).

Voor asbestinventaris kan u uiteraard bij het asbestbureau terecht

Plaats aanvraag

Ik ga mijn woning of gebouw verkopen en heb een asbestattest voor verkoop nodig. Of ik heb een generiek asbestattest nodig.
Ik wens een asbestinventaris als werkgever of voor mijn bouwproject.
 
Type eigendom
Contactgegevens
Inspectieadres